Peruker

När det kommer till löshår kommer man inte förbi perukerna, som troligen är den allra äldsta formen av löshår. Skälen till att man använder en peruk kan vara många. Det vanligaste skälet är att man vill dölja håravfall. Peruker med detta syfte kan vara mycket naturtrogna. I denna scen från TV-serien Sopranos bär två av skådespelarna, Joe Pantoliano och Steven van Zandt, bär peruk. Det är bara den grå- och tunnhårige Tony Sirico som inte har peruk

Men peruken har även varit mode under långa perioder. Så var det exempelvis under 1700-talet i hela västvärlden. Att klippa håret kort och bära peruk över var också ett sätt att undvika huvudlöss. Ett exempel på detta ser ni här, hämtat från tv-serien John Adams, om mannen som kom att bli USA:s andre president.

Det finns även ytterligare andra skäl till att bära peruk ett sådant skäl kan vara att religiösa föreskrifter förbjuder utövarna av en viss religion att visa sitt naturliga hår offentligt. Då kan en peruk vara lösningen. För en skådespelare kan peruker också vara till stor hjälp, inte minst när det gäller att likna en historisk person så mycket som möjligt.

Peruker kan tillverkas av många olika material, som tagel, människohår, ull, fjädrar, hår från djur som jak och buffel, eller av syntetmaterial. Antikens egyptier rakade av sig håret och bar peruker för att skydda sina hjässor mot solen. Från Egypten spred sig bruket sedan till Grekland och Rom.

Scroll to top