Hitta hälsan i håret

Håret betyder mycket för både män och kvinnor. Det är ett av de första intrycken som en människa ger, och saker som dess kvalitet, färg och frisyr är alla en del av vem den individen är. För många är det en rent estetisk fråga men faktum är att håret också avspeglar hur en person mår både fysiskt och psykiskt.

Av den anledningen kan det vara smart att göra en analys av håret för att se hur det står till med hälsan. Det är enkelt och smärtfritt och kan avslöja mycket mer än du tror, exempelvis vitaminbrister, underliggande sjukdomar och hormonbesvär. Att veta om en eventuell brist innebär att du kan rätta till problemet genom att ändra på dina matvanor eller ta kosttillskott. Optimal hälsa är något alla vill ha och genom en håranalys får du värdefull hjälp och information.

Skönhet och hälsa

Att ha ett friskt och snyggt hår kan påverka hur attraktiv du är i andras ögon. Både män och kvinnor uppskattar en vacker kalufs och den likställs ofta med vita tänder eller en fin hy. För att ett hår ska vara av god kvalitet är det dock viktigt att dess ägare inte lider av någon form av brist eller sjukdom, liksom att hormonbalansen är normal.

Även frisyren spelar stor roll då den kan förändra en människas utseende rejält. En pixie-frisyr ger ofta ett yngre och mer lekfullt utseende än ett hår som bara hänger rakt ner, och en så kallad bob ger en utstrålning av klass och elegans. Det är också viktigt att vårda håret rätt, till exempel med inpackningar och serum, och du kan göra egna hårvårdsprodukter med vanliga livsmedel. Ett slitet hår kan helt enkelt bero på att du inte tagit särskilt väl hand om det och då är det dags att ändra på det.

Det inre välmåendet

När du gör en håranalys så kan det mycket väl vara så att ditt hår ser friskt och glansigt ut men att det ändå döljer sig en vitaminbrist. Om ditt hår däremot är i mycket dåligt skick, exempelvis är sprött och risigt eller om du har ett ökat håravfall, är det nästan alltid tecken på att något inte står riktigt rätt till. Några av anledningarna till att ett hår ser visset ut är:

  • järnbrist
  • klimakteriet
  • stress
  • depression

Det finns också sjukdomar som direkt påverkar håret. En av de vanligaste heter alopeci och yttrar sig i helt eller sporadiskt håravfall. För många växer håret tillbaka så småningom medan andra förblir hårlösa för resten av livet.

Glöm inte hårbotten

Förutom själva håret i sig så är det också viktigt att vårda din hårbotten. Om du lider av mjäll eller klåda kan något så enkelt som att byta schampo avhjälpa problemet men ibland kan också starkare produkter behövas. Det viktigaste är att du får hjälp så att du kan njuta av både en mjuk hårbotten och ett vackert hår. Skönheten börjar inifrån och strålar utåt, och just håret är en reflektion av hur du mår på alla plan.

Scroll to top