Det ska du tänka på inför hårtransplantation

Håravfall är något som påverkar många någon gång i livet. Då många knyter mycket av sin identitet till sitt hår och sin frisyr kan detta vara mycket jobbigt att gå genom, men det finns hjälp att få. Här hittar du information om hur det fungerar att genomgå en hårtransplantation samt några saker som du bör tänka på.

Att genomgå håravfall är särskilt vanligt för män, men kan påverka alla oavsett kön, så du behöver inte skämmas över att du behöver hjälp. När du börjar fundera på att genomföra hårtransplantation så är det viktigt att du har koll på vad som gäller, och bokar konsultation – 85 Kliniken är ett exempel på en bra klinik baserad i Sverige, och du kan på deras webbsida https://www.85kliniken.se/hartransplantation/ läsa om vad de erbjuder. Det är bäst att ta kontakt med en klinik i Sverige då språktröskeln kan leda till problem där du och kliniken missförstår varandra och säger ja till helt olika saker; om priset är en fråga så kan den svenska kliniken i så fall sedan hänvisa dig till en partnerklinik i utlandet. En vanlig metod för hårtransplantation är FUE, och ger bättre resultat än den tidigare strip-metoden, samt lämnar inte ärr.

Så fungerar en hårtransplantation med FUE-metoden

FUE är en förkortning som står för ”follicular unit extraction”, vilket är engelska för ”extrahering av hårsäcksgrupper”. Det går alltså ut på att flytta enskilda grupper hårsäckar från ett område – till exempel bakhuvudet eller sidorna på huvudet – och att sedan injicera dem i det kala området, där hår sedan börjar växa. Bakhuvudet väljs ut då det går lätt att dölja att hårsäckarna tagits därifrån.

Det bör du tänka på inför din behandling

  • Området som hårsäckarna har flyttats till är till en början väldigt känsligt. Därför så behöver du använda schampo från och med den andra dagen efter behandlingen för att undvika bildning av skorpor, och skydda området från solljus.
  • Avstå från mediciner dagarna innan du genomför operationen – prata med din läkare och personalen på kliniken om du är osäker på hur du ska göra.
  • Undvik tobak och alkoholhaltiga drycker innan operationen, då dessa negativt påverkar de flyttade hårsäckarnas överlevnad.
Scroll to top